Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

  Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ !

 
Τα νησιά μας εκτός από φυσική ομορφιά έχουν εικόνες από την αρχαία Ελλάδα. Όλα τα νησιά έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ιστορικά κτίρια αλλά είναι μερικά που σε ταξιδεύουν πίσω στα αρχαία χρόνια.


 
Η Δήλος βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, στο κέντρο των Κυκλάδων, που σχηματίζουν κυκλικό χορό γύρω της· «εστία των νήσων» την ονομάζει ο Καλλίμαχος, δηλαδή βωμό και κέντρο των νησιών.
 
 
Η συνολική έκτασή της είναι πολύ μικρή, ενώ τα μέχρι τώρα ανασκαμμένα μνημεία καταλαμβάνουν μια έκταση 0,9 τ.χλμ. περίπου στο κέντρο του νησιού. Το νησί αποτελείται εξ ολοκλήρου σχεδόν από γρανιτοειδή πετρώματα ηλικίας 11-15 εκατομμυρίων χρόνων.  Στο Μουσείο Δήλου φυλάσσονται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, τα οποία περιλαμβάνουν (ως ολόκληρα αντικείμενα ή ως τμήματα) περίπου 30.000 αγγεία, ειδώλια, μικροαντικείμενα, 8.000 γλυπτά, 3.000 επιγραφές. 

*Νάξος

 
Το μνημείο  που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη και θεωρείται το «έμβλημα» του νησιού, είναι η Πορτάρα, στο νησάκι του Βάκχου, στην άκρη του λιμανιού. «Πορτάρα» τη λένε από παλιά οι ντόπιοι, για το μεγάλο της μέγεθος.
Αυτό το μνημείο που ξέχασε εδώ ο χρόνος, είναι η γιγαντιαία, μαρμάρινη πύλη ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Ο ναός κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τυράννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Σήμερα το νησάκι που την φιλοξενεί λέγεται «Παλάτια». Οι χριστιανοί έκτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, κατά τη συνήθεια της εποχής, ενώ γύρω από την εκκλησία αναπτύχθηκε ένας σημαντικός οικισμός. Την περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο του Κάστρου.

 
Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από τα «Παλάτια», ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη και από εδώ την απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Στον χώρο αυτό σύμφωνα με την παράδοση γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια». Ο μύθος της αρπαγής της Αριάδνης από τον Διόνυσο στην ακρογιαλιά των «Παλατιών» ενέπνευσε μουσικούς, γλύπτες και ζωγράφους που με τα έργα τους, έκαναν γνωστή τη Νάξο σε όλο τον κόσμο. 
Η θέα ενός ηλιοβασιλέματος από την Πορτάρα αποτελεί ανεπανάληπτη εμπειρία!

*Ρόδος

Αρχαία Κάμειρος
Στην Ρόδο κάθε πέτρα, κάθε γωνιά της πόλης, κρύβει ένα μικρό κομμάτι από την μακραίωνη, 2400 χρονών ιστορία του νησιού. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τα αρχαιοελληνικά αξιοθέατα της Ρόδου; Στο δυτικό και ψηλότερο μέρος της πόλης είναι η ακρόπολη, όπου ο επισκέπτης θαυμάζει  μέρος του Ναού του Πυθίου Απόλλωνος και των Νυμφαίων. 
Ακρόπολη Λίνδου
Σημαντικότερα μέρη η Κάμειρος, ο Βρουλιάς και η Λίνδος,  αρχαίες πόλεις-κράτη του νησιού, οι οποίες μαζί με την Ιαλυσό, και σύμφωνα με τον Όμηρο ιδρύθηκαν από τους Δωριείς. Σε αυτές τις περιοχές διασώζονται ερείπια της ελληνιστικής/ρωμαϊκής εποχής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα μνημεία της ακρόπολης και της νεκρόπολης της Λίνδου, όπως ανακαλύφθηκαν από ανασκαφές του 1900. 

 
Στη Σάμο θα συναντήσετε έντονα το πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας, με σπουδαία Μουσεία και σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους. Στο Ηραίο, το μεγάλο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα, βρίσκονται τα ερείπια του ναού της «Ιμβρασίας Ήρας». Από τους μεγαλύτερους Ναούς του Αρχαίου κόσμου που είχε και το δικαίωμα του ασύλου. Ακόμη η «Ιερά Οδός» που είχε μήκος 4.880μ. και ένωνε την Αρχαία πόλη με το Ηραίο. Στο Πυθαγόρειο υπάρχουν ερείπια από το «Πολυκράτειο Τείχος», το «Αρχαίο Θέατρο», τα «Ρωμαϊκά Λουτρά» και το περίφημο «Όρυγμα του Ευπαλίνου» [1036μ], θαύμα τεχνικής του 6ου π.Χ. αιώνα, που ύδρευε την Αρχαία πόλη. 


  
 
Στην αρχαιολογική συλλογή υπάρχουν αναθηματικές στήλες αρχαϊκής εποχής, κιονόκρανα και πορτραίτα ρωμαίων αυτοκρατόρων. Στην πόλη της Σάμου το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα καταπληκτικού ενδιαφέροντος, γλυπτικά, κεραμικά, χάλκινα. Ξεχωρίζουν ο γιγάντιος Κούρος ύψους 5,5μ μοναδικό εύρημα και το γλυπτό σύνολο του Σαμίου Γενέλεου [6οςπ.Χ.], αφιερωμένο στη Θεά Ήρα, από έξη μορφές πάνω σε κοινή βάση, από τις οποίες τρεις μόνο διασώθηκαν. 

 * To παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη
 
 
To σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η Κνωσός, αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια και βρίσκεται 5 χιλ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται γύρω στο 7.000π.Χ., στη Νεολιθική Εποχή. Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού σε ότι αφορά την κατασκευή, χρήση πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακό μέγεθος του.
 
 
Το ανάκτορο αναπτύσσεται γύρω από τη μεγάλη Κεντρική Αυλή, χώρο δημόσιων συγκεντρώσεων. Δεύτερη αυλή, η Δυτική, αποτελούσε την επίσημη πρόσβαση στο ανάκτορο αλλά και χώρο τελετουργιών. Στη δυτική πτέρυγα εντάσσονται οι επίσημοι χώροι διοικητικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων: το Τριμερές Ιερό, τα Ιερά Θησαυροφυλάκια και οι Υπόστυλες Κρύπτες. Ξεχωρίζει η Αίθουσα του Θρόνου, με τη δεξαμενή καθαρμών και τον αλαβάστρινο θρόνο που πλαισιώνεται από θρανία.      


 
Στη νότια πτέρυγα σημαντικότεροι χώροι είναι το Νότιο Πρόπυλο, ο Διάδρομος της Πομπής και η Νότια Είσοδος με την τοιχογραφία του πρίγκηπα με τα Κρίνα. Στην ανατολική πτέρυγα εντάσσονται χώροι κατοίκησης και μεγάλες αίθουσες υποδοχής, με κυριότερες την Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων και το Μέγαρο της Βασίλισσας. Σε αυτές οδηγεί το επιβλητικό μεγάλο Κλιμακοστάσιο. Γύρω από το ανάκτορο εκτεινόταν ο μινωικός οικισμός και, στους λόφους, τα νεκροταφεία. Σημαντικά οικοδομήματα της ίδιας περιόδου είναι: η Νότια Οικία, η Οικία του ιερού Βήματος, το Μικρό Ανάκτορο, ο Ξενώνας, η Βασιλική Επαυλη και ο Τάφος-Ιερό. Από τη ρωμαϊκή Κνωσό σημαντικό οικοδόμημα είναι η Βίλλα του Διονύσου με ψηφιδωτά δάπεδα. 

*Κως

Το νησί του Ιπποκράτη είναι γεμάτο με αρχαία μνημεία:
 
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι: Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τμήματα της Αρχαίας Αγοράς (4ου - 3ου αι. π.Χ.), η Μεγάλη Στοά  και άλλες μικρότερες στοές με ιερά αφιερωμένα στο Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Ηρακλή. Στο εσωτερικό της πόλης το Ωδείο (3ου αι. π.Χ.) καλά διατηρημένο με 12 κερκίδες και θολωτές στοές, η Κάζα Ρομάνα αναστηλωμένο ρωμαϊκό αρχοντικό με θαυμάσια μωσαϊκά. 
 
Επίσης το Ξυστό (μέρος του Γυμναστηρίου)(2ου αι. π.Χ.) με δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες από τις εβδομήντα που το αποτελούσαν συνολικά, τα δύο κτίρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου με μάρμαρα, μωσαϊκά και ψηφιδωτά.

 
Το Ασκληπιείο της Κω: Είναι το πιο συγκλονιστικό σημείο της Κω και άρχιζε να χτίζεται τον 4ο αι. π.Χ.. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη μέσα σε άλσος με κυπαρίσσια και επρόκειτο για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της Αρχαίας Ελλάδας. Από το ναό του Ασκληπιού σώζονται μόνο τα θεμέλια και λίγες κολώνες, ενώ κολώνες σώζονται και από τη στοά που φέρεται ότι στέγαζε την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη. 

Φυσικά σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νησιά θα βρείτε ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα. Εμείς συγκεντρώσαμε αυτά που έχουν διασωθεί σε καλύτερη κατάσταση και μπορούν να γυρίσουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο!  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου