Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

 JIM MORRISON - DOORS ...TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ;;









Κάποιοι φανατικοί ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ , ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΛΕΞΙΚΟ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΕΣΤΙ "ΔΑΙΜΩΝ".





Η λέξη “δαίμων” δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν στο Διάβολο). “Δαίμων” ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και έπειτα ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές. “Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό “Φύλακας-άγγελος”, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο ένα “δίαυλο” μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.
“Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό”, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Έτσι λοιπόν, η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού” γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison (ΚΑΤΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ , ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ) στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο “προσωπικός του θεός”, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου