Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

 Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ...

 
 


Στο τέλος φτάνουν οι  εργασίες που γίνονται από τους συντηρητές του μουσείου του Λούβρου πάνω στη Νίκη της Σαμοθράκης που στήθηκε ξανά στο βάθρο της.
Έτοιμη να υποδεχθεί τους εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που στέκονται με δέος και σεβασμό μπροστά της είναι η Νίκη της Σαμοθράκης. Δέκα μήνες μετά, οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν και η Νίκη ορθώνεται ξανά.

Από χθες επέστρεψε στο μεγάλο κλιμακοστάσιο του μουσείου. Τους τελευταίους δέκα μήνες είχε περισσή φροντίδα, ενώ εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν φθορές που σημειώθηκαν όλ αυατά τα χρόνια : ίχνη που άφησαν τα εκμαγεία, μικρές ζημιές στις πτυχώσεις που προκλήθηκαν το 1939 όταν το άγαλμα ουσιαστικά αποσυναρμολογήθηκε προκειμένου να διασωθεί από τις λεηλατικές διαθέσεις των ναζί.
Προέκυψαν όμως και νέες πληροφορίες: αποσυναρμαλογώντας τη βάση του αγάλματος διαπιστώθηκε ότι η στερέωσή του ήταν τοποθετημένη σε δύο διαφορετικά σημεία επάνω στη βάση, καθώς και ότι η μπορντούρα του ιματίου είχε το χρώμα του αιγυπτιακού  μπλε και ότι τα φτερά έμοιαζαν με πουλιού  που όταν τα μαζεύει, κάποια είναι ακόμα ορθωμένα...

Οι συντηρητές απομάκρυναν το βερνίκι που έκανε καφετί το λευκό παριανό μάρμαρο, ενώ  αντικαταστάθηκε μια μεταλλική ράβδος που είχε προκαλέσει ρηγματώσεις στην τεράστια βάση, η οποία έχει τη μορφή πλοίου .
Πώς όμως θα μετακινούσαν το σύμπλεγμα του αγάλματος που έχει ύψος πέντε μέτρα και ζυγίζει αρκετούς τόνους; Υστερα από πολλή σκέψη αλλά και μελέτες, η Νίκη χρειάστηκε να μετακινηθεί μερικές δεκάδες μέτρα σε παρακείμενη αίθουσα, όπου έκλεισε για το κοινό και έγινε το εργαστήριο των τεχνικών. Μόνο η σκαλωσιά που την μετέφερε κόστιζε 3.000.000 ευρώ και μπήκε στο μουσείο από τα παράθυρα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπίστηκαν φθορές που είχαν προκληθεί από διάφορες αιτίες, όσο το άγαλμα ήταν στα χέρια των Γάλλων: από ίχνη που άφησαν τα εκμαγεία ως και μικρές ζημιές στις πτυχώσεις που έγιναν όταν το άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε και απομακρύνθηκε από το Λούβρο το 1939 για να προστατευτεί από την επέλαση των ναζί. Η συντήρηση επιβεβαίωσε κάποιες από τις πληροφορίες των ειδικών, αλλά δημιούργησε σειρά ερωτημάτων.
Οταν αποσυναρμολόγησαν τη βάση του αγάλματος διαπιστώθηκε ότι η στερέωσή του ήταν τοποθετημένη σε δύο διαφορετικά σημεία επάνω στη βάση (προφανώς άλλαξε θέση), ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη χρονολόγησή του. Και αν αυτό παραμένει στο σκοτάδι του χρόνου, μάθαμε ότι η μπορντούρα του ιματίου ήταν βαμμένη με αιγυπτιακό μπλε και ότι τα φτερά ήταν ακριβώς σαν του πουλιού που όταν τα μαζεύει, κάποια είναι ακόμα ορθωμένα..



ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου