Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

CYRIL MANGO: Δεν υπήρξε ο “Άγιος” Δημήτριος, απάτη τα περί Μύρου!





ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ TOY CYRIL MANGO ΠΑ TO BYZΑΝΤΙΟ

Το Βιβλίο αυτό αμφισβητεί την ιστορική ύπαρξη του “Αγίου” Δημητρίου και μάς βεβαιώνει πως τα περί Μύρου είναι μια μεγαλειώδης απάτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Μιλάμε, ασφαλώς, για το σύγγραμμα του 87χρονου Ρωσο-Αγγλου Βυζαντινολόγου και επί δεκαετίες καθηγητή της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Οξφόρδη, Cyril Mango, «ΒΥΖΑΝΤΙΟ, η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης», που πρωτοεκδόθηκε στα αγγλικά το 1980, μεταφράστηκε στα ελληνικά από το «Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνι¬κής Τραπέζης» (ΜΙΕΤ) το 1988 και ανατυπώνεται συνεχώς (τελευταία το 2013) από την Εθνική Τραπέζα.

Ο Cyril Mango στο Βιβλίο του για το Βυζάντιο , στις σελίδες 187 και 188 αποδεικνύει ιστορικά ανύπαρκτο τον “Άγιο” Νικόλαο και αποδίδει σε ενορχηστρωμένη Βυζαντινή απάτη την δημοφιλία του σε όλο τον Χριστιανικό Κόσμο! Αμέσως μετά, στην σελίδα 188 γράφει τα εξής για τον “Άγιος” Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, τα οποία μεταφέρουμε επί λέξει:

CYRIL MANGO: «Ας δούμε και την περίπτωση του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Ήταν και αυτός μια προσωπικότητα ΟΜΙΧΛΩΔΗΣ, που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι έπεσε θύμα του διωγμού του Διοκλητιανού. Αρχικά μάλιστα δεν ανήκε στη Θεσσαλονίκη αλλά στο Σίρμιο. Όταν, το 442- 3, η πρωτεύουσα της επαρχίας του Ιλλυρικού μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη για να προστατευθεί από τις επιθέσεις των Ούνων, μετανάστευσε μαζί και η λατρεία του Δημητρίου. Λίγο αργότερα χτίστηκε προς τιμήν του μια λαμπρή βασιλική που σώζεται ακόμη, αν και υπέστη μεγάλες ζημιές από φωτιά το 1917. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ του - τον 7ο αιώνα δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη - σιγά σιγά ξεχάστηκε ή αποκρύφτηκε. Όχι μόνο εμφανίστηκε ένας τάφος, αλλά και τον έκαναν, ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΑΤΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΥΦΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ, να αναβλύζει “ιερό” μύρο, έτσι που ο Δημήτριος μοιράστηκε με τον Νικόλαο τον επίζηλο τίτλο του «μυροβλήτη».




 Αφού μεταμορφώθηκε σε στρατιωτικό άγιο (ενώ αρχικά ήταν διάκονος) με μορφή κατσαρομάλλη νεαρού, επανειλημμένα «υπερασπίστηκε» την πόλη του ενάντια στις βαρβαρικές επιθέσεις»

Ο MANGO ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2002 ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ!

Και ο Mango συνεχίζει αποκαθηλώνοντας και άλλους “Αγίους” όπως τον άγιο Θεόδωρο, τον άγιο Γεώργιο, τον άγιο Μάμαντα και τον άγιο Σπυρίδωνα! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια αναφέρει για τον Δημήτριο ο Cyril Mango στην περίφημη Βυζαντινή Ιστορία της Οξφόρδης («The Oxford history of Byzantium ») που εξέδωσε το 2002 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επιμελήθηκε ο ίδιος σε ηλικία 74 ετών! Πράγματι, στην σελίδα 114 διαβάζουμε, μεταξύ άλλων...

THE OXFORD HISTORY OF BYZANTIUM: «Every inhabitant of Thessalonica knew that his patron saint, Demetrius, had been speared to death by order of the godless tyrant Maximianus and had a young co¬mpanion, Nestor, who had killed a famous gladiator in single combat. It is pointless to ask whether this rather rudimentary story (there is not much more to it) has any foundation in fact. What is worth observing, however, is that nearly all the more popular saints in the Byzantine pantheon were fictitious figures from a distant past or so transformed as to have lost any historical dimension»! Κατά τον Βυζαντινολόγο, «σχεδόν όλοι οι δημοφιλέστεροι άγιοι του Βυζαντινού πανθέου είναι κατασκευασμένα ανδρείκελα και δεν έχουν την παραμικρή ιστορική διάσταση».


ΠΗΓΗ : http://ermionh.blogspot.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου