Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

 Η ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΔΩΔΩΝΗ" ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ...

 
                                                     
 
Στους Ρώσους, το νέο ιδιοκτήτη της Δωδώνης έχει στραφεί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων για την πώληση του 24,78% που κατέχουν στην γαλακτοβιομηχανία.
Η αποχώρηση της ΕΑΣ Ιωαννίνων από το μετοχικό κεφάλαιο της Δωδώνης αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα υπό το φως και της επικείμενης αύξησης τους μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας.
Αιτία, στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης από τον νέο ιδιοκτήτη της, την Strategic Initiatives Foods, η οποία θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του Συνεταιρισμού έναντι του επενδυτή, που θα κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεταιριστές λόγω και των οικονομικών ανοιγμάτων που έχουν προς τις τράπεζες, αναγκάζονται να προχωρήσουν στην πώληση της συμμετοχής στην Δωδώνη, ενώ το ποσό που θα πάρουν θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της ΕΑΣ και το υπόλοιπο για θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των εργαζομένων της.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το τίμημα που θα ζητήσουν ανέρχεταί στα 8 εκατ ευρώ.
Ηδη η ΕΑΣ έχει προσλάβει ανεξάρτητο σύμβουλο ο οποίος, αναμένεται να τους παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών συγκεκριμένες προτάσεις.
Να σημειωθεί ότι η γαλακτοβιομηχανία καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στην φέτα, κατακτώντας την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά σε όλους τους τύπους συσκευασίας το 2013, με μερίδιο 14% σε αξία.
Χαρακτηριστικό των επιδόσεων της είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της IRI, από τον Ιούλιο του 2013 έχει την πρώτη θέση και στη συσκευασμένη φέτα αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβριο το μερίδιό της στο σύνολο της αγοράς της φέτας έφτασε το 21,8% στον όγκο πωλήσεων και το 20,9% σε αξία, αγγίζοντας τριπλάσια επίπεδα από τα μεγέθη του δεύτερου παίκτη της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η Δωδώνη διαθέτει σήμερα 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με 95 ξεχωριστά προϊόντα. Η εταιρεία έχει έδρα τα Ιωάννινα και παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα με γάλα που συλλέγεται από περίπου 6.000 παραγωγούς–κτηνοτρόφους και τα προϊόντα της εξάγονται σε 35 χώρες. Πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στην παραγωγή φέτας που παράγεται από 100% γάλα που προμηθεύεται και επεξεργάζεται, καθημερινά, από τους τοπικούς παραγωγούς της Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: Fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου