Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

 ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2015 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΣΤΗ  ΒΕΡΓΙΝΑ ;

 
 
Μπορεί να άργησε να ξεκινήσει η ανέγερση του Μουσείου των Αιγών, αλλά τώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να εγκαινιασθεί σε δύο μήνες μετά την παράδοση του κτηρίου στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 
 

 
Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση θα στηθεί σε χρόνο-ρεκόρ, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν προχθές στο Συμβούλιο Μουσείων, όπου παρουσιάστηκε λεπτομερώς ένα από τα τρία σημαντικότερα τμήματα της μουσειογραφικής μελέτης του.
Η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της ΙΖ' ΕΠΚΑ, που έχει αναλάβει με πάθος την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτού του έργου, υπόσχεται, εφόσον τους παραδοθεί έτοιμο το κτήριο τον Οκτώβριο του 2015, να το εγκαινιάσουν τον Δεκέμβριο του 2015. Γι' αυτό, εισήχθη προς έγκριση στο Συμβούλιο το σημαντικότερο τμήμα του μουσείου που αφορά στην παρουσίαση αυθεντικού αρχιτεκτονικού υλικού από τον δεύτερο όροφο του ανακτόρου του Φιλίππου Β' το οποίο δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί στο μνημείο κατά την επικείμενη αναστήλωση του καθώς δεν σώζονται οι υποκείμενοι λίθοι που χρειάζονται για να στηριχθεί. Ετσι, στον αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών θα βλέπουμε σε λίγο την τρίτη διάσταση του διώροφου τεράστιου παλατιού του Μακεδόνα βασιλιά που αποτελεί πρότυπο οικοδόμημα δημόσιου χαρακτήρα και μέσα στο μουσείο η εικόνα του θα συμπληρώνεται με μια μερική αναπαράσταση της πρόσοψης του δευτέρου ορόφου από το πρόπυλο της εισόδου.


Η αρχαιολόγος ανέφερε στο Συμβούλιο ότι το ανάκτορο του Φιλίππου αποτελεί «πρότυπο αρχιτεκτονικής και πρόγονο οικοδομημάτων που κατασκευάστηκαν αργότερα, κυρίως σε πόλεις των διαδόχων του Αλεξάνδρου», θυμίζοντας πως ο Φίλιππος Β' ήταν πυθαγόρειος και φίλος του Πλάτωνα και ως εκ τούτου ήταν φυσικό η κατασκευή του να στηρίζεται σε μια γεωμετρική ακολουθία η οποία σύμφωνα με τους αρχαίους οδηγεί «στην ψυχή του κόσμου».
Στόχος της παρουσίασης τμήματος του ανακτόρου είναι η «βιωματική προσέγγιση» του επισκέπτη, τόνισε η κ. Κοτταρίδη.
Το νέο Μουσείο των Αιγών έχει ένα κεντρικό κλίτος για περιοδικές εκθέσεις και δύο αίθρια για τις μόνιμες. Στο ένα αίθριο θα εκτεθεί η συλλογή γλυπτών του και στο άλλο θα αναταχθεί το πρόπυλο του ανακτόρου με τα έξι λίθινα ακέραια παράθυρα του άνω ορόφου και τμήματα στοών που το πλαισίωναν (στυλοβάτες-γείσα, ιωνικοί αμφιπεσσοκίονες, τριταινιωτά επιστύλια, θωράκια). Θα εκτεθούν επίσης τα σωζόμενα στοιχεία του αετώματος της ίδιας πλευράς, ενώ στους τοίχους μέσα σε προθήκες θα προβάλλουν και άλλα τμήματα από το οικοδόμημα (όπως κεραμίδια, κονιάματα κ.λπ.).
Η μελέτη βεβαίως εγκρίθηκε μετά πολλών επαίνων, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έχει κάθε λόγο να προχωρήσει το έργο και να απορροφηθούν έγκαιρα τα χρήματα (1,5 εκατ. ευρώ) όπως αυτά έχουν προϋπολογιστεί.

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου