Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

 Η WWF ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...





Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μη περάσει το νομοσχέδιο για τις ακτές.

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κ. Γιάννη Στουρνάρα και κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, το WWF Ισπανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει το αποτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης του αιγιαλού που ακολούθησαν στην Ιβηρική χερσόνησο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του WWF Ισπανίας, κ. Χουάν Κάρλος δελ Όλμο, «η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της. Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει».

Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί, ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό οκτώ εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του WWF Ισπανίας, η κατάληψη του αιγιαλού οδήγησε σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής ποιότητας, με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του ισπανικού τουρισμού.

Το παραπάνω αποτελεί ένα μόνο απόσπασμα της επιστολής που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού της χώρας μας. Με την Ισπανία να αποτελεί ένα μεσογειακό παράδειγμα προς αποφυγή ως προς τη μη βιώσιμη διαχείριση των ακτών της και την υποβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, ο διευθυντής του WWF Ισπανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην υποπέσει στα λάθη της χώρας του, με το καταστροφικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση ..
 
Ο κ. Χουάν Κάρλος δελ Όλμο καλεί «εκ βάθους καρδιάς» τους υπουργούς να εξασφαλίσουν «πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά στην παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση».
 
Το WWF Ελλάς έχει ταχθεί ενάντια στο καταστροφικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.
 
Την ίδια στιγμή, οι πρωτοφανείς αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και φορέων εξανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να δεσμευθεί ότι θα επαναφέρει μεν το σχέδιο νόμου, αλλά …διορθωμένο.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας «με τις ευρωεκλογές να αποτελούν πλέον παρελθόν, οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε για τα επόμενα βήματα του υπουργείου και να πιέζουμε για ένα αποτελεσματικό, προστατευτικό και οικολογικά βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο για τις ακτές μας. Το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση, αξιοποιώντας με υγιή τρόπο το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το φυσικό μας κεφάλαιο».
 
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr/
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου