Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΤΗΝΟΣ - ΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ !!!

 
 
 
 

 


ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ, ΕΚΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ...



ΙΕΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗΣ


– Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου ή Παναγία της Τήνου, είναι ορθόδοξος ναός της Τήνου που λειτουργεί επίσης ως φιλανθρωπικό (ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ...) και κοινωφελές ίδρυμα το οποίο διοικείται από επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Σύρου Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου.
 Η εκκλησία αποτελεί προορισμό αρκετών χριστιανών προσκυνητών.


Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ...


 Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο http://goo.gl/maps/4Vscx όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. (ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ , ΚΑΙ ΩΩΩ ΜΑ ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ , ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΕΡΑ ...)
 Στο σημείο που υπέδειξε η μοναχή Αγία Πελαγία, οι  ανασκαφές του 1822 αποκάλυψαν αρχικά τα ερείπια του Θεάτρου και Ιερού του θεού Διονύσου.
 Εκεί υπήρχε και ένας μικρός βωμός  του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμφιτρίτης, πάνω στα λείψανα των οποίων κτίστηκε ο Ναός της Παναγίας της Τήνου.
 Η εικόνα της Παναγίας ανακαλύφθηκε μετά από επαναληπτικές ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823. Στον ισόγειο χώρο του ναού της Eυαγγελιστρίας βρίσκεται η εκκλησία της Eυρέσεως, αφιερωμένη στη Zωοδόχο Πηγή.
 
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ , ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ" ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ .
 
Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία το νησί ήταν γεμάτο από φίδια και οι κάτοικοι μέσα στην απελπισία τους κάλεσαν τον Ποσειδώνα για να τους απαλλάξει από αυτά.
Ο Ποσειδώνας έστειλε τότε ένα σμήνος πελαργών οι οποίοι έφαγαν τα φίδια. Οι κάτοικοι τότε προς τιμή του Ποσειδώνα έχτισαν τον μεγαλοπρεπή ναό του τον οποίο αργότερα επέκτειναν και έχτισαν και δεύτερο μικρότερο ναό για την σύζυγό του την πανέμορφη νηρηίδα Αμφιτρίτη.
 Η νηρηίδα Αμφιτρίτη, ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας. Μια μέρα που χόρευε στη Νάξο την είδε ο Ποσειδώνας και την άρπαξε. Έτσι, η Αμφιτρίτη έγινε βασίλισσα του Ωκεανού, της θάλασσας που περιβάλλει τον κόσμο.
 Απομεινάρια του μεγαλοπρεπούς Ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης σήμερα βρίσκονται στην περιοχή Κιόνια της Τήνου 2,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα  http://goo.gl/maps/c6QUZ .
 
Στα προ Χριστού χρόνια, πριν ακόμα βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η Τήνος είχε ακριβώς την ίδια φήμη που έχει σήμερα.
 Και μάλιστα όχι μόνο σε όλο το Αιγαίο αλλά και από όλα τα μέρη της Μεσογείου έφταναν άνθρωποι για  να επισκεφτούν τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
 Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη ήταν οι θεραπευτές θεοί της Τήνου και υπήρχε και Ασκληπιείο εγκοίμησης.
 Ο Ποσειδώνας εκτός από θεός της θάλασσας λατρευόταν και ως μεγάλος γιατρός.
 Ενώ η Αμφιτρίτη, ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας και θεραπεύτρια γυναικείων ασθενειών.


Αυτό το κυλινδρικό κτίσμα είναι η Φρυκτωρία
που σώζεται σε ικανοποιητική κατάσταση στο Πόρτο.

 
 Η λατρεία των δυο θεών συνεχίστηκε μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή. Ο Ποσειδώνας είναι ο προστάτης του νησιού της Τήνου.
 Οι αρχαίοι προσκυνητές που έφταναν από μακρινούς και κοντινούς τόπους, πρώτα έκαναν μία στάση στο θέατρο του Διονύσου.

 
 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΙΟΝΙΑ (ΚΑΤΟΨΗ)

 
 Εκεί βρισκόταν εκτός από το θέατρο και ένας μικρός βωμός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, στο σημείο ακριβώς που υπέδειξε η Αγία Πελαγία και όπου, πάνω στα ερείπια του θεάτρου και του βωμού, ανεγέρθηκε ο Ναός της Παναγίας της Τήνου.
Λίγο παραδίπλα υπήρχε η «Ιερή Κρήνη της Αμφιτρίτης», όπου όποιος έπινε νερό από αυτήν και έπασχε από μία ασθένεια γινόταν καλά.
 Η Πηγή αυτή υπάρχει ακόμα και σήμερα, και μάλιστα θεωρείται η θαυματουργή Πηγή της Παναγίας.
 Όταν χτίστηκε ο υπέρλαμπρος ναός του Ποσειδώνα στη θέση Κιόνια , 2,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Τήνου, οι προσκυνητές που πήγαιναν στην Δήλο πραγματοποιούσαν απαραίτητη στάση στην Τήνο για να βουτήξουν και να καθαρθούν στα εξαγνιστικά λουτρά του Ναού του Ποσειδώνα, προκειμένου να περάσουν «καθαροί» στο Ιερό Νησί του Απόλλωνα, την Δήλο.
 Ας μην ξεχνάμε ότι η Δήλος στην αρχή ήταν Α-Δηλος, δηλαδή αόρατη. Με την παρέμβαση του Ποσειδώνα τέσσερεις διαμαντένιες στήλες στερέωσαν το περιπλανώμενο νησί (Αστερία) στο Αιγαίο ώστε η Ά-δηλος (αόρατη) να γίνει Δήλος, δηλαδή ορατή, για να μπορέσει η Λητώ να γεννήσει την Άρτεμη και τον Απόλλωνα.
Φρουρός λοιπόν ο Ποσειδώνας στην γέννα των μεγάλων θεών Απόλλωνα και Άρτεμις, φρουρός και ο Ναός του για τους προσκυνητές στο Ιερό Νησί της Θείας Γέννησης, Δήλου.
 
 
ΠΗΓΗ :https://alampasis.wordpress.com/2015/09/13/knowing-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD/
 
 
ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η ΕΒΡΑΙΟΓΕΝΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.
ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩ , ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΣΗΜΕΣ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ , ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.
 
ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ , ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΕΡΩΝ , ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ , ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου