Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΣΣΟΣ !!!

 

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

- ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !

 
 

 
Ο αρχαιολογικός χώρος της Λισσού βρίσκεται στη νότια ακτή της δυτικής Κρήτης, στον όρμο δυτικά της Σούγιας. 
 
 
Λισσός η Αρχαία πόλη της Δυτικής Κρήτης
 
Η Λισσός υπήρξε σημαντική πόλη της Κρήτης που χρονολογείται μεταξύ του 4ου αιώνα π.Χ. έως τον 7ο με 9ο αιώνα μ.Χ., όταν εγκαταλείπεται μετά την καταστροφή της από ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη.
 Την περίοδο της ακμής της, κατά την ελληνιστική εποχή (330-69 π.Χ.) και μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ, αποτέλεσε κέντρο λατρείας προς την θεά Δίκτυννα.
 Ο ναός δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, όμως υπάρχουν ευρήματα από την Λισσό που αποδεικνύουν την ύπαρξή του.
                 
                    Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της Λισσού.
 
                Δείτε τι σώζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού, όπως τα περιγράφουν οι αρχαιολόγοι.
 
     Το Ασκληπιείο της Λισσού Στα Ελληνιστικά χρόνια, το νερό της Λισσού θεωρούνταν ιαματικό (πηγάζει ακόμη), και ήταν η αιτία να χτιστεί εδώ Ασκληπιείο το οποίο απέκτησε μεγάλη φήμη και συνέρρεε κόσμος για να θεραπευτεί, προερχόμενος ακόμη και πέρα από την ελληνική επικράτεια.Ο ναός του Ασκληπιού ανασκάφτηκε το 1957-1960 κάτω από τεράστιους βράχους που τον είχαν καταπλακώσει, φέρνοντας στο φως πλούσια ευρήματα της ελληνιστικής εποχής, μεταξύ αυτών, αναθήματα με επιγραφές (τάματα) αφιερωμένα στον θεό της υγείας Ασκληπιό.
          Σήμερα, από τον ναό του Ασκληπιού σώζεται μερικώς το ψηφιδωτό δάπεδο που προστέθηκε στην ρωμαϊκή περίοδο (69 π.Χ - 330 μ.Χ) , ενώ τριγύρω απο αυτόν, βρίσκονται διάσπαρτα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού.
 
      Δείτε περισσότερα πλάνα απ' ότι απέμεινε από τον ναό του Ασκληπιού.





Μνημεία Ρωμαϊκής Περιόδου
 
Εκτός από το Ασκληπιείο, στην Ρωμαϊκή περίοδο ανήκουν τα περισσότερα ερείπια που υπάρχουν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο. Κάποια από αυτά είναι ορατά, όπως η νεκρόπολη με τους καμαροσκέπαστους τάφους που βρίσκεται στην δυτική πλαγιά, ενώ άλλα δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί, όπως για παράδειγμα το αρχαίο θέατρο.




Μνημεία Βυζαντινών Χρόνων

 
Από τα βυζαντινά χρόνια, σώζονται δύο ναοί, και οι δύο χτισμένοι πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών. Ο ναός του Αγίου Κυρίκου που βρίσκεται κοντά στο σημείο του θεάτρου, στην δυτική πλευρά του χειμάρου, και ο ναός της Παναγίας που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της παραλίας. 
 


Στο ναό της Παναγίας είναι εμφανές ότι κατά την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά αρχαίων οικοδομημάτων της Λισσού.
 (ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ...)
 
Πρόσβαση
 
Στην Λισσό μπορείτε να έρθετε εκτός  περπατώντας στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4: Σούγια - Λισσός ή  Παλαιόχωρα - Λισσός. , και με θαλάσσιο ταξί από την Σούγια ή από την Παλαιόχωρα.
 





Η αρχαία Λισσός παραμένει σχετικά ανεξερεύνητη και τα ερείπια αρχαίων ή και πιο πρόσφατων πολιτισμών βρίσκονται σκόρπια παντού, κρυμμένα πίσω από θάμνους και βράχους, καλυμμένα με φύλλα.
 Τα περασμένα μεγαλεία της Λισσού μας άφησαν πολλά πολύτιμα αντικείμενα που πλέον εκτίθενται στα αρχαιολογικά μουσεία του Ηρακλείου και των Χανίων.
 
 Για την ακρίβεια, σε καμία άλλη αρχαία πόλη της Κρήτης, με εξαίρεση τη Γόρτυνα, δεν έχουν βρεθεί τόσα γλυπτά (πάνω από 20 αγάλματα).
 
 Επομένως, ξεκίνησε την περιήγηση σου νωρίς, και φύγε όσο πιο αργά μπορείς, για να εξερευνήσεις την περιοχή με πολύ σεβασμό και άλλη τόση φαντασία, ώστε να πλάσεις στο νου σου πώς έμοιαζε αυτό το μέρος πολλούς αιώνες πίσω! 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου