Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...



της Ρούλας Σαλούρου

Κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τα περίπου 14 δισ. ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το ΙΚΑ διαπιστώνει καθυστερήσεις στη διαδικασία εκτέλεσης των εντολών και ζητά άμεσα την εκτέλεση των παραγγελιών κατάσχεσης, ενώ ετοιμάζεται και η  παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ώστε εφόσον υπάρχουν μη ρυθμισμένες οφειλές, να ξεκινούν οι  κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.

Με έγγραφό της, η διοίκηση του ΙΚΑ  επισημαίνει προς το ΚΕΑΟ ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση  των παραγγελιών κατάσχεσης, γιατί διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός τους, δεν εκτελέστηκε.

Συγκεκριμένα, από την κεντρική παρακολούθηση της πορείας των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά των οφειλετών του ΚΕΑΟ, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν το διάστημα από 26/11/2013 έως 31/01/2014.

Στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ φαίνεται ότι  οι παραγγελίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί και απλώς υπάρχει η ένδειξη «δεν έχει παραδοθεί» ή «έχει παραδοθεί». Σύμφωνα με το ΙΚΑ που «καίγεται» για έσοδα, οι παραγγελίες πρέπει να εκτελούνται το αργότερο εντός διμήνου από την ημερομηνία παραλαβής από τους δικαστικούς επιμελητές.

Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν τηρούν τις προθεσμίες. Μάλιστα η διοίκηση του ΙΚΑ θέλει έως 31 Μαρτίου να υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα ενημέρωση, αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία εκτέλεσης των κατασχέσεων.

Στο μεταξύ, μόλις χθες από το ΚΕΑΟ έγινε γνωστό ότι υλοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή πιστοποίησης οφειλετών, με την οποία μπορούν οφειλέτες να ελέγχουν για το ύψος της οφειλής τους και για το που βρίσκεται η διαδικασία κατάσχεσης. Σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, μιας και το ΚΕΑΟ δεν έχει λάβει ακόμα τη λίστα των οφειλετών από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Αυτό που ζητείται από τους  χιλιάδες  οφειλέτες είναι να μεριμνήσουν ώστε:

Να αναζητήσουν την εφαρμογή «πιστοποίηση οφειλετών ΚΕΑΟ (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) προκειμένου να εγγραφούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, μέσω e-mail ή μέσω επιστολής, ενημερώνονται ότι οι αρμοδιότητες της είσπραξης των οφειλών τους ανήκει πλέον στο ΚΕΑΟ. Επίσης ενημερώνονται για τη δυνατότητα πιστοποίησής τους ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ

H πιστοποίηση αυτής της ομάδας οφειλετών διεκπεραιώνεται μέσω διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση να έχει αποδοθεί από τη ΓΓΠΣ κλειδάριθμος στον οφειλέτη

Ο χρήστης μέσω της επιλογής «εγγραφή χρήστη» μεταφέρεται στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ όπου καταχωρεί τους κωδικούς Taxis. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων του από τη ΓΓΠΣ, επιστρέφει αυτόματα στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου καταχωρεί τον κωδικό χρήυστη και το συνθηματικό που επιθυμεί και συμπληρώνει τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν στα προσωπικά και επαγγελματικά του στοιχεία.

Με την επιτυχή πιστοποίηση, ο οφειλέτης αποκτά κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες οι οποίες μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών και τον πίνακα χρεών οφειλέτη.

Μέσω των υπηρεσιών αυτών, ο οφειλέτης μπορεί:
Να λαμβάνει προσκλήσεις και ατομικές ειδοποιήσεις για τακτοποίηση των οφειλών του
Να ενημερώνεται για την υπηρεσία ΚΕΑΟ όπου ανήκει
Να ενημερώνεται αναλυτικά για την εικόνα της οφειλής του από τον πίνακα χρεών
Εκτός λειτουργίας το σύστημα του ΟΓΑ

Εν τω μεταξύ, το ηλεκτρονικό σύστημα ρυθμίσεων του ΟΓΑ θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 17 Μαρτίου 2014, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εξαμηνιαία εκκαθάριση εσόδων Α΄ εξαμήνου 2013. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση “Νέα Αρχή” θα μπορούν να εκτυπώνουν τα έντυπα πληρωμής δόσεων, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τις 17 Μαρτίου, ενώ και οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά στη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, επίσης, μετά τις 17 Μαρτίου 2014.

Και στο βάθος ηλεκτρονικές κατασχέσειςΤη δυνατότητα να διασταυρώνει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους, θα έχει το ΚΕΑΟ στο άμεσο μέλλον, καθώς προωθείται η διασύνδεση του ΚΕΑΟ με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 
ΠΗΓΗ: www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου