Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ 2014 ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ !!

ΈΥΧΟΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!
 
 


Ο Τελεστικός θίασος "Διόνυσος Ελευθερεύς" και η Λατρευτική κοινότητα "Λάβρυς" διοργάνωσαν την πρώτη σύγχρονη τέλεση των Φαλληφορίων, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, το Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 18:00.
-
Phallephoria - the carrying of a phallus in procession in honor of Dionysus. For the first time after almost two thousand years, Phallephoria was celebrated in Athens.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ (ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ ΤΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΡΥΣ..

"Τα Φαλληφόρια ονομάζονταν μία εορτή που επιτελούνταν στην Αττική στα πλαίσια των κατ’άγρους Διονυσίων. Γενικότερα όμως οι Φαλλικές τελετουργίες ήταν άμεσα συνυφασμένες με την Λατρεία του Διονύσου,  άρα όπου συναντάμε τελετές Διονυσίων συναντάμε και Φαλληφορίες εφόσον αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των εορτών. Με το γεγονός ότι οι διονυσιακές τελετουργίες ήταν ευρέως διαδεδομένες σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του ελληνισμού αντιλαμβανόμεθα το εκτεταμένο μέγεθος και την ισχύ των φαλληφορικών εορτών. Το κυρίαρχο μέρος της εορτής ήταν η περιφορά του φαλλού εν πομπή γι αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια.  Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βάκχίδες, με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το  Φαλλικό άρμα. Κατά την πορεία βέβαια οι μετέχοντες της πομπής έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο και περιέπαιζαν τους περαστικούς, και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο–Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. Όταν το ξόανο έφτανε στο προορισμό του ακλουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον   διονυσόγευστο οίνο. Υπήρχε μάλιστα και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό το οποίο, έκτος από την οικιακή λατρευτική χρήση του,  πολύ πιθανών να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων."

ΠΗΓΕΣ:
www.iphicratisamyras.com/
megaseniautos.blogspot.com/
www.labrys.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου