Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΟΣΧΗΜΟ ΑΓΓΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ..!!

 
 

 
H ανακάλυψη αυτή έχει ως συνέπεια να αλλάζει δραστικά η ιστορία, όχι μόνο των ημερολογίων, αλλά της αστρονομίας, των μαθηματικών, της γραφής και του πολιτισμού...
 

Η επίκαιρη απόκτηση ενός υπέροχου τηγανόσχημου και ενός καλλίγραμου και ευμεγέθους Κυκλαδικού ειδωλίου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έγινε πριν λίγες ημέρες ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια πρόσφατη ανακάλυψη σχετικά με την αρχαία αστρονομία και τα μαθηματικά στην Πρωτοελλαδική περίοδο και ίσως πριν από αυτήν.
Για το τηγανόσχημο, οι αρχαιολόγοι μας το περιέγραψαν ότι «Το σκεύος με την κοντή τριγωνική λαβή έχει διάμετρο 18 εκατοστά. Διακοσμείται με ανάγλυφη αλληλοσυνδεόμενη σπείρα, η οποία κατανέμεται με ακρίβεια στην επιφάνεια του αγγείου. Η σπείρα υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές διακοσμητικό θέμα στον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό και πιθανώς συμβολίζει τη θάλασσα ή τον ήλιο. Αντίστοιχος διάκοσμος απαντάται και σε πυξίδες,….είναι το μοναδικό δείγμα που έχει κατασκευαστεί από χλωρίτη λίθο και χρονολογείται στο διάστημα από 2700 έως 2400 π.Χ
Με αφορμή την ανωτέρω περιγραφή επικοινωνήσαμε με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημίου Αθηνών *1 για να μας πουν την άποψη τους για το εύρημα και το συμβολισμό του.
Ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς μας αναφέρει ότι: «Πρόσφατες μελέτες *2 των προϊστορικών αγγείων που ονομάζονται τηγανόσχημα παρέχουν ενδείξεις αστρονομικών γνώσεων και μαθηματικών ικανοτήτων των παλαιοελλαδικών πληθυσμών από την 5η χιλιετία π.Χ. πολύπλοκων, όσο και ακριβών ημερολογίων βασισμένων σε πολύπλοκες κινήσεις όχι μόνον στις περιοδικότητες του Ηλίου και της Σελήνης, όπως σε όλους τους άλλους λαούς, αλλά σε πολύ προηγμένες γνώσεις των κινήσεων των πλανητών, στις περιοδικότητες των πλανητών σε σχέση με τη Γη και ακόμη και στις φάσεις της Αφροδίτης, οι οποίες φαίνεται ότι χρησιμεύουν και ως ημερολόγιο κύησης και πρόβλεψης της ημερομηνίες γεννήσεως ενός ατόμου. Είχαν επίσης αντιληφθεί και αναπτύξει την ικανότητα αναπαράστασης και πρόβλεψης πολύπλοκων φυσικών φαινομένων, δηλαδή είχαν αντιληφθεί αυτό που λακωνικά αναφέρεται στους Ορφικούς ύμνους, ως ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΣΤΡΟΘΕΤΗΣ… δηλαδή ότι η φύση περιγράφεται με κανονικότητες, με τους νόμους της φυσικής που βάζουν τα άστρα στην θέση τους στον ουρανό.»
Στην συνέχεια επικοινωνήσαμε στην Κρήτη με τον Ερευνητή Δρ Μηνά Τσικριτσή να μας δώσει στοιχεία για την ερμηνεία του επαναπατρισθέντος τηγανόσχημου, ο οποίος μας αναφέρει ότι:
«Τα τηγανόσχημα είναι προϊστορικά αγγεία με επίπεδη βάση με μορφή που μοιάζει με τηγάνι, δοχεία που μπορούν να συγκρατήσουν υγρό, τα οποία έχουν βρεθεί στα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια του. Κύριο χαρακτηριστικό των τηγανόσχημων είναι περίτεχνες διακοσμήσεις με επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε μεγάλους αριθμούς. Διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα τηγανόσχημα (σχεδόν τα μισά) έχουν τις περιοδικότητες του πλανήτη Αφροδίτη. Η κίνηση της Αφροδίτης όπως τη βλέπουμε από την Γη εμφανίζει μια πολύ σημαντική περίοδο εννέα μηνών η οποία επειδή συμπίπτει με την περίοδο κύησης των γυναικών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πλανήτης αυτός συνδέεται πολύ λογικά με την γονιμότητα. Συχνά οι περιοδικότητες της Αφροδίτης συνυπάρχουν με την περίοδο του πλανήτη Δία. Ίσως οι δυο αυτοί πλανήτες συνυπάρχουν επειδή έχουν περίπου την ίδια λαμπρότητα και χρώμα. Τα τηγανόσχημα που έχουν τις περιοδικότητες του πλανήτη Αφροδίτη έχουν και πολύ σχηματικά την απεικόνιση του εφηβαίου, των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Ένα άλλο ζεύγος πλανητών είναι αυτό των πλανητών Κρόνου και Ερμή, που επίσης έχουν σχεδόν το ίδιο χρώμα και λαμπρότητα, ενώ ο πλανήτης Άρης εμφανίζεται σπανιότερα. Στην περίπτωση του επαναπατρισμένου τηγανόσχημου που ήλθε από την Karlsruhe θα σας δείξω πως απεικονίζει την συνοδική κίνηση του πλανήτη Άρη»
Δηλαδή πως λειτουργεί: «Είναι το μοναδικό λίθινο από χλωρίτη τηγανόσχημο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Τα στίγματα και οι γραμμές, αλλά και τα άλλα σύμβολα που συχνά εμφανίζονται στα τηγανόσχημα, κυρίως οι έλικες (σπείρες) αντιπροσωπεύουν συνήθως ημέρες, επταήμερα ή μήνες, αλλά και σπανιότερα άλλες χρονικές περιόδους. Ο αριθμός των ημερών, σε μερικές περιπτώσεις προσδιορίζεται με βάση έναν αριθμό που βρίσκεται στο κέντρο του τηγανόσχημου. Το σύνολο των σπειρών στην περιφέρεια είναι 14 και στο εσωτερικό 8. Αν θεωρηθεί ότι η μεγάλη σπείρα στο κέντρο αντιστοιχεί σε 28 ημέρες και πολλαπλασιασθεί με το σύνολο των 22 σπειρών τότε έχουμε 22 επί 28 ίσον 616 ημέρες. Αν προσθέσουμε το πλήθος των 82 διπλών εμπίεστων τριγωνικών σημείων που βρίσκονται στην άκρη του πυθμένα τότε έχουμε 616 συν 82 επί 2 ίσον 616 συν 164 ίσον 780 ημέρες, που αντιστοιχεί με ακρίβεια στη συνοδική κίνηση του πλανήτη Άρη. Τελικά η μορφή στη λαβή δεν έχει θηλυκά στοιχεία, έτσι ήταν αναμενόμενο να προκύψει συνοδική κίνηση άρρενος πλανήτη όπως του Άρη.»
Κ. Τσικριτσή υπάρχει και άλλο με αυτά τα χαρακτηριστικά: «Βέβαια βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και είναι από τη Χαλανδριανή της Σύρου, το τηγανόσχημο αυτό με κωδικό 5012 είναι και το μεγαλύτερο σε διαστάσεις, έχει διάμετρο περίπου 35 cm και είναι λογικό να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα τηγανόσχημα, αφού, όπως έχουμε δημοσιεύσει, αποτυπώνει 780 έκτυπα μικρά τρίγωνα που αντιστοιχούν στη συνοδική περίοδο του πλανήτη Άρη».
Θέλετε να δηλώσετε κάτι ακόμα: «Θέλω να συγχαρώ όσους ενεπλάκησαν στην διαδικασία του επαναπατρισμού αυτού του μοναδικού ευρήματος, αλλά συγχρόνως πρέπει να επαναπατρισθούν και τα άλλα τηγανόσχημα που βρίσκονται στο εξωτερικό όπως αυτό που είναι ακόμα στην Γερμανία στο Courtesy Badisches Landesmuseum, Karlsruhe, του οποίου σας στέλνω την φωτογραφία του με προέλευση τις Κυκλάδες το οποίο έχει ενδιαφέρουσα αστρονομική πληροφορία σχετική με την συνοδική κίνηση του πλανήτη Κρόνου (378 ημέρες).»
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ανακάλυψη έχει ως συνέπεια να αλλάζει δραστικά η ιστορία, όχι μόνο των ημερολογίων, αλλά της αστρονομίας, των μαθηματικών, της γραφής και του πολιτισμού, του οποίου πλέον μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι σημαντικότερες εξελίξεις αρχίζουν στον Ελλαδικό χώρο, γύρω από το Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπως μας ανέφεραν οι μελετητές.
 
ΠΗΓΗ: CRETALIVE.GR
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου