Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ , ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΕΘΙΜΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ "ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ" ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ....

 
 


Η γιορτή του Κλήδονα είναι μια από τις αρχαιότερες εκφράσεις του παραδοσιακού πολιτισμού της ελληνικής υπαίθρου. Kατάγεται από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας της αρχαίας Ελλάδας και βασίζεται στην πίστη για τη μαγική δύναμη του λόγου, δηλ. ότι ο λόγος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων:
Στο πλαίσιο μιας μαγικοθρησκευτικής τελετουργίας, τα σημαινόμενα του εκφωνούμενου λόγου μπορούν να γίνουν πράξη.
  Ειδικότερα, η λέξη κλήδονας μαρτυρείται από την αρχαϊκή εποχή (8ος – 7ος αιώνας π.Χ.), στα έπη του Ομήρου και του Ησιόδου, με τους τύπους κληδών – κληηδών – κλεηδών – κληδόνα, που η αρχική τους σημασία είναι φωνή, φήμη, θεϊκός λόγος, προφητεία.

Για την πίστη στη μαγική δύναμη του λόγου και τις συναφείς τελετουργίες σώζονται μαρτυρίες από τους αρχαίους συγγραφείς, τον Ησίοδο [Έργα και Ημέραι, 763-764], τον Πλούταρχο [Περί Ίσιδος και Οσίριδος, 356 Ε], τον Αιλιανό [Περί ζώων ιδιότητος, 11],  τον Δίωνα Χρυσόστομο [Λόγοι, 32, 364 D], ενώ η σχέση του λόγου με τα πράγματα ως φιλοσοφικό  (και γλωσσολογικό) πρόβλημα αποτέλεσε αντικείμενο των πλατωνικών διαλόγων.

"Στη νεοελληνική (ΒΛΕΠΕ - ΝΕΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ )εκδοχή του, το έθιμο του κλήδονα συνδέεται με την εορτή των γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου. Τη σύνδεση του προχριστιανικού εθίμου με τη χριστιανική γιορτή ο λαός αιτιολογεί συσχετίζοντας ένα στοιχείο της τελετουργίας του κλήδονα, το “αμίλητο νερό”, με ένα στοιχείο της βιογραφίας του Αγίου, που παρουσιάζει μια επιφανειακή αντιστοιχία με το “αμίλητο νερό”: το στόμα του πατέρα του, του Ζαχαρία, ήταν - σύμφωνα με τις Γραφές - κλειδωμένο ως την ημέρα που γεννήθηκε ο  Άη-Γιάννης,  οπότε το στόμα του Ζαχαρία “ξεκλείδωσε” και άρχισε να μιλεί. "

ΠΗΓΗ: Crete Focus
 
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ , ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ.
ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΑΜΝΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου