Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

 ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ - ΤΟΥ ΙΦΙΚΡΑΤΗ ΑΜΥΡΑ (ΙΕΡ.Α.Κ.Σ)

 
 
 
 
Η αεροπορία της Δυτικής Ουκρανίας βομβαρδίζει σφάζοντας ανηλεώς τους αυτονομιστές ρωσσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας αλλά ο Πούτιν αρνείται να επέμβει. Ενώ τους ώθησε να εξεγερθούν, τώρα τους εγκαταλείπει. Αρνείται μέχρι στιγμής να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στο Donetsk και στο Lugansk, με τα οποία οι κάτοικοι ζητούν αφ' ενός απόσχιση από την Ουκρανία, αφ' ετέρου ένωση με την Ρωσσία. 
 
Πρώτον, η Ρωσσία του Πούτιν δεν μπορεί ακόμη να αποτελέσει αντίπαλον δέος στον ευρωατλαντισμό διότι δεν έχει συμπήξει ευρεία στρατιωτική συμμαχία ικανή να εξισορροπήσει την ισχύ του ΝΑΤΟ. 
 
Δεύτερον, οι ελπίδες αρκετών Ελλήνων για βοήθεια από την Ρωσσία ως στρατηγικού εταίρου πρέπει να επανεκτιμηθούν. Από την στιγμή που η ρωσσική ηγεσία επιδεικνύει τέτοια αδυναμία και μάλιστα για ζωτικής σημασίας πρόβλημα, όπως είναι ο κίνδυνος να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, οι συναισθηματισμοί ωρισμένων Ελλήνων θα έχουν τα τραγικά αποτελέσματα των Ορλωφικών.
 
Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ. Ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να είμαστε αιθεροβάμονες. 
 
Τρίτον, η ρωσσική ηγεσία μάλλον διαπραγματεύεται με τους αμερικανούς ανταλλάγματα στο Ιράν και στην Συρία. Όμως η αλγεινή εντύπωση αδυναμίας που προβάλλει προς τα έξω θα της στερήσει πολλούς εν δυνάμει συμμάχους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου